Fazıl Küçük

Faktaboks

Fazıl Küçük
Født
14. mars 1906, Nikosia
Død
15. januar 1984, London
Fazıl Küçük
Foto fra 1963.
Av /Das Bundesarchiv.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Fazıl Küçük var en tyrkisk-kypriotisk politiker, lege og journalist. Han ble Republikken Kypros' første visepresident ved uavhengigheten i 1960 og var en av grunnleggerne av KATAK (foreningen for den tyrkiske minoriteten på Kypros) i 1943.

Hovedsaken for tyrkisk-kypriotenes politiske kamp var å kjempe mot gresk-kypriotenes ønske om enosis: innlemmelse i staten Hellas. Grunnet uenighet brøt Küçük ut av foreningen KATAK i 1944 og grunnla en ny organisasjon. Disse to ble imidlertid i 1949 forent i Det Nasjonale Tyrkiske Enhetspartiet, som seks år senere skiftet navn til Kypros er Tyrkisk Partiet.

Küçüks tid som visepresident varte kun fra 1960 til 1963, da han i likhet med de andre tyrkisk-kypriotiske politikerne trakk seg fra sitt embete i protest mot de gresk-kypriotiske politikernes forslag til endring av sentrale paragrafer i grunnloven. Disse endringene ble kjent grunnlovsstridige av Kypros' grunnlovsdomstol, og dennes tyske president trakk seg i protest da de likevel ble vedtatt av de gresk-kyptiotiske parlamentsmedlemmene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg