Faktaboks

Fazıl Küçük
Født
14. mars 1906, Nikosia
Død
15. januar 1984, London
Fazıl Küçük
Foto fra 1963.
Av /Das Bundesarchiv.
Lisens: CC BY SA 3.0

Fazıl Küçük var en tyrkisk-kypriotisk politiker, lege og journalist. Han ble Republikken Kypros' første visepresident ved uavhengigheten i 1960 og var en av grunnleggerne av KATAK (foreningen for den tyrkiske minoriteten på Kypros) i 1943.

Hovedsaken for tyrkisk-kypriotenes politiske kamp var å kjempe mot gresk-kypriotenes ønske om enosis: innlemmelse i staten Hellas. Grunnet uenighet brøt Küçük ut av foreningen KATAK i 1944 og grunnla en ny organisasjon. Disse to ble imidlertid i 1949 forent i Det Nasjonale Tyrkiske Enhetspartiet, som seks år senere skiftet navn til Kypros er Tyrkisk Partiet.

Küçüks tid som visepresident varte kun fra 1960 til 1963, da han i likhet med de andre tyrkisk-kypriotiske politikerne trakk seg fra sitt embete i protest mot de gresk-kypriotiske politikernes forslag til endring av sentrale paragrafer i grunnloven. Disse endringene ble kjent grunnlovsstridige av Kypros' grunnlovsdomstol, og dennes tyske president trakk seg i protest da de likevel ble vedtatt av de gresk-kyptiotiske parlamentsmedlemmene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg