Eugenia Stiftelse, tidligere offentlig stiftelse i Oslo, oppkalt etter Karl Johans dronning Eugénie Bernardine Désirée, som ble opprettet i 1823 ved hjelp av gaver etter innbydelse av Maria Schandorff (1784–1848), og trådte i virksomhet i 1827 som «Opdragelses- og Undervisningsanstalt for fattige Pigebørn af Borger- og Almueklassen». Stiftelsen holdt opprinnelig til i Teatergata 2, men flyttet i 1842 til en stor bygning i Akersveien 2 og i 1878 videre til en nyoppført bygning i Bergstien 3 (revet i 1949).

Eugenia Stiftelse hadde husstellskole med internat for 28 piker, og i årene 1838–1913 omfattet driften også et barnehjem, Kong Carl Johans Asyl. Stiftelsen ble 1978 overtatt av Kirkens Bymisjon og fikk nye vedtekter, hvor formålet er «å hjelpe og dra omsorg for vanskeligstilte piker og unge kvinner slik at de får virkeliggjøre sine positive muligheter».

Eugenia Stiftelse ble i 2005 sammen med en del andre små stiftelser av eieren slått sammen i Stiftelsen Kirkens Bymisjon. Avkastningen av formuen blir løpende anvendt til stiftelsens formål, for øvrig ligger virksomheten nede.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg