Emma Hjorths hjem var sentralinstitusjon for mennesker med utviklingshemming i Akershus. Den ble nedlagt som institusjon i 1996, i 1998 ble den etablert som museum.

Historie

Emma Hjorths hjem ble grunnlagt i 1898 av Emma Hjorth, som en utløper av Lippestad institutt (som nå heter Torshov skole), Norges første institusjon for mennesker med utviklingshemning. Emma Hjorths Hjem var et hjem for barn som ikke kunne følge med i vanlig skole, de ble regnet som ikke opplæringsdyktige.

I 1903 ble virksomheten flyttet til Tokerud gård i Bærum. Emma Hjorths Hjem ble fra det tidspunktet en institusjon som tilbød behandling og opphold for utviklingshemmede, også for voksne.

Staten overtok i 1916 ansvaret for Emma Hjorths hjem, som da hadde 85 beboere.

I forbindelse med omleggingen av omsorgen for utviklingshemmede (HVPU-reformen) ble institusjonen overtatt av Bærum kommune og har fått endrede funksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg