Eivind Reinertsen, norsk forfatter, som fikk Tarjei Vesaas Debutantpris for 1971, for debutromanen Lukk opp dørene, krigen er over.

Reinertsen var 29 år i 1977, da han gav ut sin femte bok. I VG-anmeldelsen heter det:

Den fine prosaisten og Vesaas-prisvinneren Eivind Reinertsen kjem i år med ei samling "dikt og skisser fra et besøk på jorden", med hovudtittelen "Ankomster og avreiser" (...) pittoreske glimt av forfall: gamle ungkarar som sit aleine på attgløymte bruk. Dagane deira er "blader som plukkes fra samvirkelagets kalender"1.

Men det var ungdomsopprøret Reinertsen er mest husket for, som forfatter.  I bøkene Reise uten ankomst og Norges Kulturhistorie. beskrives ungdommelig rastløshet, og ønsket om utveksling på tvers av landegrenser og kulturer. Denne delen av forfatterskapet  nevnes står i samme tradisjon som Ingvar Ambjørnsen og Kaj Skagen, noe bokanmelder Håvard Rem gir uttrykk for i en anmeldelse av en Ingvar Ambjørnsen-bok.

Mange nordmenn under 40 deler historien om oppvekst i en småby, som de skjener ut av, i en sky av røkesaker, kanskje med "Bestialitetens historie" i bagasjen, og med retning større byer. Noen var forfattere og har kunnet fortelle historien. Eivind Reinertsen og Kaj Skagen har bidratt med sine versjoner2.

  • Lukk opp dørene, krigen er over (roman, Aschehoug, 1971)
  • På vei tilbake (fiksjon, Aschehoug, 1972)
  • En ikke helt trist dommedagsbok (Aschehoug, 1973)
  • Reise uten ankomst: Undergrunns-kulturen og vår tid (Aschehoug, 1976)
  • Ankomster og avreiser: Dikt og skisser fra et besøk på Jorden (Aschehoug, 1977)
  • Norges Kulturhistorie (Dikt, Aschehoug, 1981)

1Oftedal, Eli (VG, 22/11 - 1977)

2 Rem, Håvard: Ung forfatterfreak (Aftenposten aften, 9/12 - 1986)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.