Faktaboks

Eivind Reinertsen
Født
28. november 1948
Død
30. juni 2001

Eivind Reinertsen, norsk forfatter. Han fikk Tarjei Vesaas Debutantpris for 1971, for debutromanen Lukk opp dørene, krigen er over.

Reinertsen var 29 år i 1977, da han gav ut sin femte bok. I VG-anmeldelsen heter det: Den fine prosaisten og Vesaas-prisvinneren Eivind Reinertsen kjem i år med ei samling «dikt og skisser fra et besøk på jorden», med hovudtittelen «Ankomster og avreiser» (...) pittoreske glimt av forfall: gamle ungkarar som sit aleine på attgløymte bruk. Dagane deira er «blader som plukkes fra samvirkelagets kalender» (VG, 22. november 1977).

Imidlertid er det ungdomsopprøret Reinertsen er mest husket for som forfatter. I bøkene Reise uten ankomst og Norges Kulturhistorie beskrives ungdommelig rastløshet, og ønsket om utveksling på tvers av landegrenser og kulturer. Denne delen av forfatterskapet står i samme tradisjon som Ingvar Ambjørnsen og Kaj Skagen, noe bokanmelder Håvard Rem gir uttrykk for i en anmeldelse av en Ingvar Ambjørnsen-bok:

Mange nordmenn under 40 deler historien om oppvekst i en småby, som de skjener ut av, i en sky av røkesaker, kanskje med «Bestialitetens historie» i bagasjen, og med retning større byer. Noen var forfattere og har kunnet fortelle historien. Eivind Reinertsen og Kaj Skagen har bidratt med sine versjoner (Aftenposten aften, 9. desember 1986).

Priser

Bibliografi

  • Lukk opp dørene, krigen er over (roman, Aschehoug, 1971)
  • På vei tilbake (fiksjon, Aschehoug, 1972)
  • En ikke helt trist dommedagsbok (Aschehoug, 1973)
  • Reise uten ankomst: Undergrunns-kulturen og vår tid (Aschehoug, 1976)
  • Ankomster og avreiser: Dikt og skisser fra et besøk på Jorden (Aschehoug, 1977)
  • Norges Kulturhistorie (Dikt, Aschehoug, 1981)

Litteratur

  • Oftedal, Eli (VG, 22. november 1977)
  • Rem, Håvard: Ung forfatterfreak (Aftenposten aften, 9. desember 1986)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg