Edmund Majowski

Faktaboks

Edmund Majowski

Etternavnet er skrevet feil i mange norske fotballverk og statistikker; Majewski i stedet for det riktige: Majowski.

Født
12. november 1910, Chorzów, Polen
Død
26. oktober 1982, Wien

Artikkelstart

Edmund Majowski var en polsk-østerriksk fotballspiller, spiss, og trener, mest kjent i Norge som landslagstrener for herrelandslaget. Majowski, som var født i Polen, men emigrerte til Østerrike tidlig i 1940-årene, ledet landslaget i fem kamper i 1958, med tre seirer, én uavgjort og ett tap som resultat. I 1933–34 spilte han fire landskamper for Polen og scoret ett mål.

Som landslagssjef for Norge var han spesielt opptatt av mangelen på hurtighet, bevegelse og kondisjon og la vekt på at dette måtte forbedres. Han var en sterk taktisk trener og den første som fremhevet viktigheten av å være «best uten ball». Til Aftenposten i april 1958 uttalte han blant annet: «Noe de fleste glemmer, er å spille uten å ha ballen.» Dette innebar, ifølge Majowski, blant annet ikke å bli stillestående og vente på ballen, men hele tiden å løpe i nye posisjoner.

Selv om tallmaterialet er lite, bare fem kamper, kan det nevnes at Majowski var den eneste norske landslagstreneren etter krigen og fram til Drillo overtok i 1990, som hadde flere seirer enn tap.

Klubber som spiller: AKS Chorzów (1925–29), Pogoń Lwów (1930–39) og SC Wacker Wien (1943–48).

Klubber og landslag som trener: Majowski trente en del østerrikske lag, blant annet FC Wien samt Sarpsborg (1954 og 1969) og var landslagstrener for Norge (1958) etterfulgt av et kortvarig engasjement som trener for Kuwait, også i 1958.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg