Dixieland

Dixieland festival.

Dixieland, eller Dixie, brukes ofte om Sørstatene i USA, de tidligere slavestatene. Ordet oppstod under den amerikanske borgerkrigen.

Faktaboks

Uttale
dˈiksilænd

Det er flere teorier om opprinnelsen til betegnelsen Dixieland, den mest vanlige er at navnet er en avledning av betegnelsen på tidollarsedler som sirkulerte i Sørstatene før borgerkrigen. Sedlene, utgitt av Citizens' Bank of New Orleans og vesentlig brukt av fransktalende, ble kalt dixies etter den franske teksten dix, 'ti', på baksiden.

En annen teori er at betegnelsen skriver seg fra Mason–Dixon Line, grensen mellom fire slavestater (oppkalt etter landmålerne).

En tredje versjon hevder at navnet kommer fra en godhjertet slaveeier i New York, Dixy eller Dixie, som ble tvunget til å selge slavene sine i sør. Disse skal da ha ønsket seg tilbake – «I wish I was in Dixieland» – som ble teksten i en minstrelsang i 1859. Sangen ble behandlet som «nasjonalsangen» til Sørstatskonføderasjonen under borgerkrigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg