Didier Drogba
Didier Drogba etter en vennskapskamp mot Østerrike, 14. november 2012.

Didier Drogba er en tidligere ivoriansk fotballspiller, med posisjonen spiss.

Drogba er kjent for sin gode fysikk og målteft. Drogba ble ansett som en av verdens beste spisser i en årrekke. Han har vunnet flere store titler med Chelsea og blitt kåret til Afrikas beste spiller to ganger og var kaptein på Elfenbenskystens landslag fram til han ga seg i 2014.

Drogba startet sin karriere i ungdomsavdelingen til Le Mans. Han fikk sin debut på førstelaget i 1998 og spilte 72 kamper og scoret 15 mål for klubben før han ble hentet til Guingamp i 2002. I Guingamp ble han etter hvert en fast del av førstelaget og imponerte i sin andre sesong i klubben da han spilte 39 kamper og scoret 21 mål. Før sesongen 2003/2004 ble Drogba hentet til den franske storklubben Marseille. Her var han i én sesong og spilte 55 kamper og scoret 32 mål.

Drogba ble hentet til Chelsea i 2004. Han ble raskt en viktig del av laget, som vant Premier League og Ligacupen denne sesongen. Drogba spilte 41 kamper og scoret 16 mål i sin første sesong. Han var en sentral spiller i det som var klubbens mest suksessfulle periode og var en av Premier Leagues beste angrepsspillere. Som en del av Chelsea har han vunnet Premier League tre ganger, Mesterligaen én gang, FA Cupen fire ganger, Ligacupen to ganger og FA Community Shield to ganger. Drogba spilte 341 kamper og scoret 157 mål for Chelsea i denne perioden.

Han forlot klubben før sesongen 2012/2013 til fordel for den kinesiske klubben Shanghai Shenhua, men kontrakten ble avsluttet allerede i januar 2013. Drogba spilte deretter halvannen sesong i den tyrkiske klubben Galatasaray, hvor han var med å vinne ligaen i 2013 og cupfinalen i 2014.

I juli 2014 annonserte Drogba at han hadde inngått en ettårskontrakt med Chelsea, og dermed ville returnere til klubben hvor han hadde spilt mesteparten av sin karriere.

I juli 2015 meldte han overgang til Montreal Impact i den nord-amerikanske ligaen Major League Soccer. Drogba imponerte i klubben, og gjorde 21 mål på 32 kamper. Klubbkarrieren ble avsluttet i Phoenix Rising, en klubb på andre nivå i USA.

Drogba var siden debuten på det ivorianske landslaget i 2002 en viktig spiller for Elfenbenskysten og deres største profil. Han deltok i flere store internasjonale mesterskap og var kaptein fra 2006 til han ga seg på landslaget etter VM i 2014. Han spilte totalt 104 landskamper og scoret 65 mål.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg