Dekompresjonstabell er en tabell som innenfor en akseptert risiko gir brukeren tidsrom for opphold under bestemte overtrykk og angir hvilken dekompresjon som må foretas i etterkant for å komme tilbake til overflaten.

Dykketabell versus dykkecomputer

Grunnlaget for all dekompresjon er matematiske algoritmer basert på tidligere eksponering for forhøyet trykk i samme eller tidligere dykk samme dag. Beregningen som dykkecomputeren gjør kan avvike fra tabellen fordi bruk av algoritme i kombinasjon med risiko er vurdert annerledes i programmet som styrer den.

Norske dykke- og behandlingstabeller (NDBT) i forhold til utenlandske

NDBT er regnet som middels konservative i forhold til internasjonale tabeller. Det foreligger en studie på nett som Petroleumstilsynet bestilte av NUI i 2014; «Sammenligning av dekompresjonstabeller for overflateorientert dykking». Den belyser grenser for tid og dybde i de ulike dybdeområdene for noen utvalgte tabeller.

Tabeller brukt i yrkesdykking

Regelverket innaskjærs ved Arbeidstilsynet sier at det skal brukes anerkjente tabeller i yrkesdykking. Til havs skal Norske dykke- og behandlingstabeller brukes, med unntak av noen forhold der US NAVY sine tabeller kan brukes.

Tabeller brukt i sportsdykking

Sportsdykkerorganisasjonene har egne tabeller som de tilbyr medlemmer. For teknisk dykking ligger dykketabellene som software i selve riggen og dykkeren kan selv velge hvilke parametere som skal gjelde for dekompresjon fra det enkelte dykk.

Historisk perspektiv

Den britiske legen John Scott Haldane sin publikasjon fra 1908 inneholdt dykketabeller basert på matematiske modeller for beregning av hvor mye gass som mettes i kroppsvevet. Denne tabellen har vært grunnlag for utvikling av mange internasjonale tabeller over tid, hvor direkte forsøk og studier har blitt lagt til for å øke påliteligheten og sikkerheten i tabellen.

US Navy publiserte sin første manual for dykkere i 1905, mens den første boka med tittel Dykkemanual kom i 1916 inspirert av arbeidet ved det britiske admiralitetet i 1906-07.

I England utstedte det britiske admiralitetet en dykkemanual i 1943. Dykketabeller hadde eksistert i landet tidligere. Britiske dykketabeller ble brukt i Norge fra cirka 1910.

Dykkerreglement for Marinen kom i 1915 og inneholdt bestemmelser om opphold under vann.

Førsteutgaven av Norske dykke- og behandlingstabeller kom ut i 1986, forfatterne var A J Arntzen og S Eidsvik.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg