DP-operatøren (ofte forkortet DPO) er ansvarlig for at skip eller flyttbare innretninger ligger i korrekt posisjon ved hjelp av metoden dynamisk posisjonering. Dette gjøres slik at arbeidet skipet utfører, kan foregå uhindret. Dette gjør DPO-en ved å styre og overvåke DP-systemet til skipet.

De fleste offshorefartøy, enten flerbruksfartøy, forsyningsfartøy eller flyttbare innretninger, har DP-systemer som trenger kvalifiserte DP-operatører. Dette gjelder også bøyelastere, fartøy til bruk i vindindustrien og noen større arbeidsfartøy innen havbruksnæringen.

Kvalifikasjoner

Det kreves enten maskinoffiserssertifikat eller dekksoffiserssertifikat av klasse 4 eller høyere i tillegg til kurs og sertifisering i henhold til the Nautical Institutes krav for å kunne tjenestegjøre som DP-operatør. Opplæring til å bli DP-operatør kan starte så snart nødvendig utdanning for å løse et offiserssertifkat fra klasse 4 og oppover er fullført. For å bli senior DP-operatør kreves det et dekksoffiserssertifikat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg