No Country for Old Men

No Country for Old Men er en amerikansk spillefilm fra 2007 i regi av brødrene Joel og Ethan Coen, etter et manus basert på Cormac McCarthys roman med samme navn (2005).

I filmens tre hovedroller finner vi Tommy Lee Jones, Javier Bardem og Josh Brolin. Filmen omhandler smugling og handel av narkotika i grenseområdene mellom Mexico og USA, og No Country for Old Men følger og blander historiene til de to krigsveteranene Sheriff Ed Tom Bell (Lee Jones) og Llewelyn Moss (Brolin) og den psykopatiske leiemorderen Anton Chigurh (Bardem).

Cohen-brødrene visualiserer leiemorderen Chigurhs intense jakt på den uheldige Llewelyn Moss, med brutalitet og inspirasjon fra sjangre så ulike som krim, western, film noir og komedie. Som i en rekke amerikanske klassikere, især fra etterkrigsårene, får seerne en følelse av ubehag ved at den mannlige hovedrollen er en ordinær mann som gjennom uheldige og amoralske valg blir involvert i en kriminell underverden.

No Country for Old Men var kanskje 2007s mest kritikerroste film, og den vant flere prestisjetunge filmpriser. Den ble kåret til årets beste film på både Oscar- og Broadcast Film Critics Association Awards, mens Joel og Ethan Cohen fikk Oscar- og BAFTA-prisen som beste regissører. Cohen-brødrene fikk også en Oscar for beste tilrettelagte manus, mens Javier Bardem fikk både Oscar og Golden Globe for beste mannlige birolle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg