Fra Å leve sitt eget liv (Vivre sa vie), 1962. Av . Begrenset gjenbruk

den nye bølgen

Artikkelstart

Den nye bølgen er en betegnelse på den oppblomstringen av «ung» fransk film som varte fra 1959 og et stykke utover i 1960-årene, en periode da et stort antall unge franske filmskapere regidebuterte.

Faktaboks

Også kjent som
fr. la nouvelle vague

Regissører som François Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol, Eric Rohmer, Jacques Rivette, Alan Resnais, Agnès Varda og Louis Malle fikk internasjonal oppmerksomhet med et spontant og direkte filmspråk og frisk samtidstematikk. Retningen hadde ingen felles plattform, men innebar en protest mot en stivnet og litterært orientert filmtradisjon og et behov for å skildre samtidens (unge) mennesker.

Den nye bølgen var influert av filmkritikeren André Bazin og hans teorier om realismen, og var ellers påvirket av en rekke filmhistoriske forbilder. Viktige holdepunkter for disse filmskaperne var tidsskriftet Cahiers du cinéma, hvor flere av regissørene var bidragsytere, og cinemateket i Paris, hvor de lærte sin filmhistorie. Bølgen øvde i sin tur påvirkning på filmskapere i mange land, og ordet «bølge» har siden vært brukt for å betegne et generasjonsskifte eller en nyorientering innen en nasjons film.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Braad Thomsen, Christian: Kameraet som pen : den nye bølge i fransk film 1958-94, 1994, isbn 87-00-16508-5, Finn boken
  • Iversen, Gunnar: Den franske nye bølgen : en introduksjon, 1988, isbn 82-90738-04-8, Finn boken
  • Monaco, James: The New Wave : Truffaut, Godard, Chabrol, Rohmer, Rivette, 1976, isbn 0-19-501992-x, Finn boken
  • Neupert, Richard: A history of the French new wave cinema, 2002, isbn 0-299-18164-2, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg