Faktaboks

Clarence Erwin McClung
Uttale
məklˈʌŋ
Født
5. april 1870, Clayton, California
Død
17. januar 1946, Swarthmore, Pennsylvania
Kromosomer

Figuren viser de 23 parene med kromosomer som finnes i mennesker. X og Y er de to kjønnskromosomene. Dette individet er en hann siden det har både et X-kromosom og et Y-kromosom. Hunner har to X-kromosomer og ingen Y-kromosomer. Ved hjelp av de mørke tverrbåndene kan hvert enkelt kromosom identifiseres. Båndmønsteret er fremkalt ved behandling med trypsin før farging med Giemsa-farge. Tegning etter mikrofotografi.

Av /Store norske leksikon ※.

Clarence Erwin McClung var en amerikansk cytolog og zoolog.

McClung er mest kjent for hypotesen om at et ekstra kromosom, ofte benevnt X-kromosomet, bestemmer kjønnet ved nedarving (1901), en teori som ble fullt ut bekreftet få år senere. Han brukte uvanlig store insektkromosomer i sin forskning, og ved spesielle fargemetoder kunne han studere hvordan kromosomene i kjønnscellene fra ulike organismer påvirker arven.

Han var professor i zoologi ved University of Kansas i 1906–1912, og i 1912–1940 bestyrer av de zoologiske laboratorier ved University of Pennsylvania.

Hans arbeid ble ført videre og utvidet av Thomas Hunt Morgan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg