Faktaboks

Cintio Vitier
Uttale
vitiˈer
Født
25. september 1921, Key West, Florida, USA
Død
1. oktober 2009, Havanna, Cuba

Cintio Vitier var en cubansk forfatter og et av de fremste medlemmene av den innflytelsesrike kretsen rundt Orígenes, litteraturtidsskriftet som José Lezama Lima var redaktør for, og som eksisterte fra 1944 til 1956.

Cintio Vitier var utdannet jurist, og under studiene ble han kjent med både Lezama Lima og sin fremtidige kone Fina García Marruz, som også ble et fremstående medlem av Orígenes-kretsen. Den tette forbindelsen mellom poesi, katolisisme og nasjonen som kjennetegnet denne kretsen, er gjennomgående også i den første fasen av Vitiers diktning. En tilsvarende forbindelse ligger dessuten til grunn for Vitiers referanseverk om cubansk poesi, Lo cubano en la poesía (1958; 'Det cubanske i poesien').

Etter Fidel Castros revolusjon i 1959 tok forfatterskapet til Vitier en mer politisk og sosial vending, til dels under innflytelse av den revolusjonære presten og poeten Ernesto Cardenal fra Nicaragua. I 1988 ble Vitier tildelt den nasjonale litteraturprisen el Premio Nacional de Literatura.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg