Faktaboks

Celina Midelfart
Født
12. februar 1973, Oslo
Virke
Forretningskvinne
Familie

Foreldre: Administrerende direktør Finn-Erik Midelfart (1943–95) og sosionom Kristin Hermine Eriksdatter Muhle (1944–).

Ugift.

Foto av Celina Midelfart i 2023
Foto av Celina Midelfart i 2023
Av /NTB.

Celina Midelfart er en norsk forretningskvinne og daglig leder av Midelfart Holding, et selskap som eier kosmetikkfirmaet Midelfart & Co AS. Som fjerde generasjon i Midelfart AS leder hun et tradisjonsrikt firma. Tradisjonelt var selskapet sterkt innen kosmetikk, men Celina Midelfart har gjennom oppkjøp også etablert helse som et av selskapets satsningsområder.

Ved siden av arbeidet i Midelfart-konsernet er Celina Midelfart kjent som et aktivt medlem i UNICEF, Norges ressursgruppe for næringslivet (som driver et utdanningsprosjekt i Eritrea), og hun er engasjert i NHO og arbeidet for aktivt, privat eierskap.

Utdannelse

Midelfart er født i Oslo. Hun tok eksamen ved Oslo katedralskole og studerte deretter språk ved forskjellige universiteter i Frankrike i perioden 1992–1994. Deretter flyttet hun til London for å studere ved London School of Economics. Etter to år valgte hun overføring til Stern School of Business i New York, hvor hun 1998 fullførte Bachelor of Science med fordypning i finans med toppkarakterer.

Arvet familieselskapet

Da faren, Finn-Erik Midelfart, døde i 1995, fikk familien råd om å selge kosmetikkfirmaet. Dette rådet fulgte verken Celina, hennes søster Hermine eller Finn-Erik Midelfarts andre kone, Tove Kvammen Midelfart. Tvert imot gikk de selv inn i et aktivt eierskap i firmaet, med en tredel hver.

Celina Midelfart startet som arbeidende styreleder i henholdsvis søsterens og sitt eget private investeringsselskap Pescara AS og Midelfart Capital AS i 1996, før hun tok steget opp som arbeidende styreleder i morselskapet i Midelfart-gruppen, Midelfart Holding, i desember 1999. Gjennom dette vervet fikk hun ansvar for kapitalforvaltningen samt strategiutviklingen i konsernet. Fra november 2004 er hun administrerende direktør i Midelfart AS.

Store verdier

Celina Midelfart
Celina Midelfart er en norsk forretningskvinnene.
Av /NTB scanpix.

Arven etter Finn-Erik Midelfart ble i sin tid anslått til i overkant av en halv milliard kroner. Midelfart hadde en rekke lukrative agenturer fra internasjonale merkevarekonserner som Wella, Procter & Gamble, Bristol-Myers, Johnson & Johnson og GlaxoSmithKline.

I 1997 valgte Procter & Gamble å gå sin egen vei, og tok med seg en omsetning på 110 millioner kroner og flere markedsledende produkter. Det ble ansett som et tøft slag for den ferske ledelsen. Men Midelfart svarte med å markedsføre andre merker, og klarte å opprettholde sin posisjon – mens Procter & Gamble tapte andeler.

Under Finn-Erik Midelfarts ledelse hadde firmaet også skaffet seg en solid posisjon innen hårpleieprodukter fra den tyske giganten Wella. Den meget lønnsomme virksomheten drev Midelfart gjennom det veletablerte selskapet Herman Lepsøe AS. Celina Midelfarts første store handel som sjef var å selge Herman Lepsøe tilbake til Wella for en sum som den gang ble anslått til 300–400 millioner kroner.

Modernisering av Midelfart AS

Under Celina Midelfarts ledelse utviklet selskapet forretningskonseptet fra å være en tradisjonell dagligvareleverandør av tredjeparts produkter innen skjønnhet og hygiene, til å bli markedsledende med både egne og andres produkter innen helse og skjønnhet i alle handelskanaler.

Midelfart er i dag Norges største leverandør til helsefaghandelen og har også en betydelig posisjon i apotekkanalen. Konsernet har satset på sterke merkevarer, samt rettet blikket mot Norden dels gjennom nordiske lisenser for internasjonale diettproduktmerker som Dr. Atkins, samt gjennom oppkjøp av posisjoner innen det svenske helsemarkedet.

Oppkjøp og fusjon

I 1999 kjøpte Midelfart 50 prosent av Søren Berner AS fra den største finske kosmetikkimportøren, Berner Oy. Dette innledet et langvarig samarbeid i Norge, blant annet om kosmetikkmerket Revlon.

I 2001 fullførte Midelfart oppkjøpet av helseselskapet Sunshine Scandinavia, som ble utgangspunktet for utviklingen av firmaets helsedivisjon. Den største handelen var kjøpet av 29 prosent av aksjene i det børsnoterte svenske helse- og egenpleiekonsernet Wilh. Sonesson AB for rundt 200 millioner kroner i 2005.

Året etter kjøpte Midelfart kosttilskuddsvaremerket Triomega fra Orkla og sportsernæringsproduktene XL-1 fra Johan H. Andresen jr.

I november 2006 ble det kunngjort fusjon mellom Midelfart AS og Wilh. Sonesson AB, idet Midelfart Holding solgte den norske egenpleievirksomheten til det svenske selskapet for 425 millioner og samtidig forpliktet seg til å kjøpe seg opp til 27,1 prosent i det fusjonerte selskapet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Stavrum, Gunnar: Norsk biografisk leksikon, 2. utgave

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg