Catherine Breillat

Faktaboks

Catherine Breillat
Født
13. juli 1948, Bressuire, Deux-Sèvres

Artikkelstart

Catherine Breillat er en fransk forfatter, manusforfatter og filmregissør som vokste opp i Niort. Et gjennomgangstema hos Breillat er kvinnelig seksualitet, som hun utforsker i sine filmer, scenedramaer og romaner. Hennes to første filmer, Une Vraie Jeune Fille (1975) og Tapage Nocturne (1979), etter egne romaner, vakte oppsikt med sin eksplisitte skildring av en ung kvinnes seksuelle besettelse.

36 Fillette (Uskyldig? Pikestørrelse 36, 1988), om et forhold mellom en ung jente og en langt eldre mann, vakte sterke reaksjoner hos publikum og kritikere. Hennes internasjonale gjennombrudd kom med Romance (1999), om en utilfredsstilt lærerinne som kaster seg ut i en malstrøm av seksuelle eksperimenter. Både denne og A Ma Soeur (Til min søster, 2001) fikk problemer med filmsensuren i flere land.

I metafilmen Sex is Comedy (2002) nedfelles Breillats egne erfaringer i en kvinnelig filmregissør som instruerer skuespillere under innspillingen av en vanskelig scene. Une vieille maîtresse (2007) er et trekantdrama lagt til 1800-tallets Paris, mens Barbe bleue (2009) er en fascinerende adapsjon av Charles Perraults eventyr om Ridder Blåskjegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg