Norske biland
Norske biland
Norske biland
Lisens: CC BY SA 3.0
Kysten av Bouvetøya
Kysten på Bouvetøya er bratt og vanskelig tilgjengelig.
Kysten av Bouvetøya
Av /Norsk Polarinstitutt.

Bouvetøya naturreservat ble opprettet ved kongelig resolusjon 17. desember 1971 og omfatter hele øya med tilliggende territorialfarvann.

Bakgrunn

Grunnlaget for å frede Bouvetøya som naturreservat er ønsket om å beskytte det unike dyre- og plantelivet på og rundt øya. Bouvetøya er unik fordi den er så isolert fra andre landområder, på grunn av den geografiske plasseringen i relasjon til hav- og landsystemene rundt, og fordi den er påvirket av vulkansk aktivitet. Bouvetøya er også den eneste landflekken i et enormt havområde, og derfor en svært viktig plattform for landavhengige dyr. Dette medfører at Bouvetøya inntar en sentral rolle for økosystemene i hele dette området. Bouvetøya fremstår i en relativt naturlig og upåvirket tilstand, hvilket også gjør det viktig å passe på de unike miljøverdiene på øya.

Regler for øya

Fredningsbestemmelsene for Bouvetøya naturreservat fastslår at landskapet på øya skal være fredet mot alle tekniske inngrep som veibygging, oppføring av bygninger og anlegg av enhver art, eller annen virksomhet som medfører terrenginngrep og forstyrrelser av naturmiljøet. Dyrelivet, inkludert fuglereir og -egg, er fredet hele året og det er forbud mot ilandføring av hunder. Plantelivet er fredet mot alle skader som ikke skyldes vanlig ferdsel. Bruk av terrenggående kjøretøy og landing med luftfartøy er forbudt uten særskilt tillatelse.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Barr, Susan: Norway's polar territories, 1987, 58-64, isbn 82-03-15689-4
  • Bouvetøya, South Atlantic Ocean [...], 1981 (Norsk polarinstitutt. Skrifter, 175), isbn 82-90307-16-0
  • Njåstad, Birgit: Antarktis : norsk natur- og kulturminneforvaltning, 1999, 19-21, isbn 82-7666-164-5
  • Meld.St. 33 (2014-2015) Norske interesser og politikk for Bouvetøya.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg