Borgarnes.

.
Lisens: CC BY SA 3.0

Borgarbyggð er en kommune på Island som omfatter området nord og øst for Borgarfjörður og Hvítá-dalen med sidedalene Norðurárdalur, Þverárhlíð, Reykholtsdalur og Lundarreykjadalur. Kommunen har 3539 innbyggere i 2016 og et areal på 4925 kvadratkilometer.

Det største stedet i kommunen er Borgarnes med omlag 1800 innbyggere i 2016; andre tettbebyggelser er Hvanneyri, Bifröst og Reykholt.

Utenfor Borgarnes ligger gården Borg á Mýrum, som på 900-tallet tilhørte Egil Skallagrimsson. Ved Deildartunga ligger Islands største felt med varme kilder. Ved Fljótstunga og Kalmanstunga i Hvítársíða finnes store lavagrotter, der Víðgelmir er 1600 meter lang og Islands største. Grotten er tilrettelagt for guidede turer. Ved Húsafell faller Hraunfossar ut i Hvítá over en strekning på én kilometer fra underjordiske løp i lavadekket Hallmundarhraun. Ved Snorre Sturlasons gård Reykholtstår Gustav Vigelands statue; i Reykholt kirke finnes Snorrastofa kultursenter. 30 km nordøst for Borgarnes ligger det private Bifröstuniversitetet (Háskólinn á Bifröst).

Navnet på fjorden og kommunen kommer fra gården Borg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg