En av oppgavene for 5 ½-åringene i Barnas Traffikklubb var å gå på butikken for foreldrene.

Barnas Traffikklubb ønsket å engasjere hele familien. Familietur-prøven var blant tiltakene. En av de to oppgavene var å «Lede mor og far over kjørebanen på riktig sted.»

Barnas Trafikklubb er en «klubb» som utvikler og distribuerer forskjellige pedagogiske opplegg rundt trafikkopplæring for barn. Klubben blir drevet av Trygg Trafikk, og målgruppen er spesielt barn fra tre til cirka seks år.

Historikk

Blant Trygg Trafikks hovedmål er å få ned antallet skadede og døde barn i trafikken. I den anledning etablerte organisasjonen Barnas Traffikklubb i 1966. Hensikten var å engasjere så vel foreldre som barn til økt trafikkforståelse for å unngå ulykker.

Opprinnelig fokuserte man på barn fra alderen tre tilfem og et halvt år. Fra treårsdagen mottok barnet en ringperm med trafikkstoff tilpasset det enkelte alderstrinn. For å friste barna til å lære trafikkreglene la man opp kurset pedagogisk med spennende og morsomme oppgaver. Hvert halvt år kom nye hefter som fylte permen. Oppgavene kunne være leker, tegneoppgaver, praktiske øvelser og singelplater med trafikksanger.

Samtidig ble foreldre til treåringer invitert til et fireårig opplæringsprogram, helt til barna begynte på skolen. På så måte kunne de voksne føle seg trygge på at barna bedre kunne håndtere trafikksituasjoner. I perioden 1966 til 1989 bidro Lauritz Johnson, bedre kjent som onkel Lauritz, med ni vinyl singelplater til klubben.

Siden oppstarten av Barnas Trafikklubb i 1966 har mer enn 700 000 barn vært medlemmer. Fra 2009 er klubben blitt nettbasert og er gratis for alle.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg