Trygg Trafikk (TT) er en landsdekkende medlemsorganisasjon for det frivillige trafikksikkerhetsarbeidet i Norge. TT ble opprettet i 1956 under navnet Landsforeningen til fremme for Trygg Trafikk, etter initiativ fra motororganisasjonene, flere lokale trafikkråd og tre departementer. Men allerede i perioden 1930-1935 fantes en forløper med datidens veidirektør som formann.

Trygg Trafikk er en landsdekkende organisasjon og fungerer som et bindeledd mellom frivillige aktører og offentlige myndigheter. Formålet med virksomheten er å arbeide for å oppnå best mulig trafikksikkerhet for alle trafikantgrupper. Organisasjonen har et særlig ansvar for at trafikkopplæring og informasjon om trafikksikkerhet blir gjennomført som et ledd i en samordnet innsats mot trafikkulykker.

Som medlemmer opptas landsomfattende organisasjoner, institusjoner, foreninger og lag, bedrifter, kommuner og fylkeskommuner. TT har 239 betalende medlemmer (2008). Styringsorganer er landsmøtet og styret med arbeidsutvalg. Trygg Trafikk har hovedkontor i Oslo og fylkessekretariater i alle landets fylker, hvor ansatte distriktsledere koordinerer virksomhetens lokale aktiviteter. Trygg Trafikks arbeid finansieres hovedsakelig gjennom statlige tilskudd og prosjektkjøp fra Finansnæringens Hovedorganisasjon, forsikringsselskaper og andre bedrifter. Lokale aktiviteter finansieres i stor grad gjennom fylkeskommunale tilskudd og prosjektmidler. I tillegg har organisasjonen medlems- og salgsinntekter.

I 1966 ble Barnas Trafikklubb opprettet for å gi bedre trafikkopplæring. Mer enn 700 000 barn har vært medlem siden starten, og i 2009 ble klubben nettbasert. Den er nå gratis og tilgjengelig for alle på barnastrafikklubb.no. Trygg Trafikk har også en egen læringsressurs for skolebarn fra 1. til 10. trinn Trafikk og skole, samt en trafikksikkerhetsguide på tryggtrafikk.no med masse informasjon om bl.a. sikring av barn i bil.

Trafikk og skole er Trygg Trafikks åpne nettressurs for grunnskolen og den videregående skole med informasjon og oppgaver i temaer om og rundt trafikk.

Trafikkopplæring er obligatorisk i Kunnskapsløftet. Innhold og oppgaver er tilpasset de ulike trinnene og følger Trygg Trafikks anbefalte progresjon i trafikkopplæringen.

Trygg Trafikk var sekretariat for Trafikksikkerhetsrådet fra 1976 og frem til nedleggelsen av rådet i april 1996. Rådet var statens rådgivende organ for trafikksikkerhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.