Faktaboks

Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
01.06.1956
Daglig leder
Jan Johansen
Styreleder
Karin Kirsti Bakklund

Trygg Trafikk (TT) er en landsdekkende medlemsorganisasjon for det frivillige trafikksikkerhetsarbeidet i Norge. Den fungerer som et bindeledd mellom frivillige aktører og offentlige myndigheter.

Formålet med virksomheten er å arbeide for å oppnå best mulig trafikksikkerhet for alle trafikantgrupper. Organisasjonen har et særlig ansvar for at trafikkopplæring og informasjon om trafikksikkerhet blir gjennomført som et ledd i en samordnet innsats mot trafikkulykker.

Historie

TT ble opprettet i 1956 under navnet Landsforeningen til fremme for Trygg Trafikk, etter initiativ fra motororganisasjonene, flere lokale trafikkråd og tre departementer. Men allerede i perioden 1930–1935 fantes en forløper med datidens veidirektør som formann.

Trygg Trafikk var sekretariat for Trafikksikkerhetsrådet fra 1976 og frem til nedleggelsen av rådet i april 1996. Rådet var statens rådgivende organ for trafikksikkerhet.

Virksomhet

Som medlemmer opptas landsomfattende organisasjoner, institusjoner, foreninger og lag, bedrifter, kommuner og fylkeskommuner. TT hadde 302 betalende medlemmer i 2018.

Styringsorganer er landsmøtet og styret med arbeidsutvalg. Trygg Trafikk har hovedkontor i Oslo og fylkessekretariater i alle landets fylker, hvor ansatte distriktsledere koordinerer virksomhetens lokale aktiviteter.

Trygg Trafikks arbeid finansieres hovedsakelig gjennom statlige tilskudd og prosjektkjøp fra Finansnæringens Hovedorganisasjon, forsikringsselskaper og andre bedrifter. Lokale aktiviteter finansieres i stor grad gjennom fylkeskommunale tilskudd og prosjektmidler. I tillegg har organisasjonen medlems- og salgsinntekter.

Barnas Trafikklubb

I 1966 ble Barnas Trafikklubb opprettet for å gi bedre trafikkopplæring. Mer enn 700 000 barn har vært medlem siden starten, og i 2009 ble klubben nettbasert. Den er nå gratis og tilgjengelig for alle på internett.

Trygg Trafikk har også en egen læringsressurs for skolebarn fra 1. til 10. trinn, Trafikk og skole, samt en trafikksikkerhetsguide på tryggtrafikk.no med informasjon om blant annet sikring av barn i bil.

Skole

Trygg Trafikk har en åpen nettressurs for grunnskolen og videregående skole med informasjon og oppgaver i temaer om og rundt trafikk.

Trafikkopplæring er obligatorisk i Kunnskapsløftet. Innhold og oppgaver er tilpasset de ulike trinnene og følger Trygg Trafikks anbefalte progresjon i trafikkopplæringen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.991 Aktiviteter i andre interesseorganisasjoner ikke nevnt annet sted

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg