Lauritz Johnson

Faktaboks

Lauritz Johnson
Lauritz Jacob Johnson
Født
21. september 1906, Nøtterøy, Vestfold
Død
7. februar 1992, Oslo

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Lauritz Johnson
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Lauritz Johnson var en norsk kringkastingsmann, best kjent som Onkel Lauritz i NRKs barneprogrammer.

NRK-karriere

Johnson ble cand.jur. i 1930, og skrev boken Mens vi venter (1934) om fattige jurister som ikke fikk arbeid. Deretter prøvde han seg som frilansjournalist, og i 1937 fikk han ansettelse i NRK, der han var medarbeider i Foredragsavdelingen frem til andre verdenskrig.

Etter krigen ble han leder av barne- og ungdomsavdelingen i radio fra 1946, deretter programredaktør for samme avdeling i fjernsynet fra 1959 til 1974.

Parallelt fortsatte han å lage en rekke programmer for barn, og ble landskjent som «Onkel Lauritz» i Barnetimen for de minste på radio, og senere også i ulike TV-programmer. Han ble regnet som en rikssamlende oppdrager, inspirator og kulturformidler, og grunnlaget for hans programmer var de tre «opp-er» – opplysning, opplevelse og oppdragelse.

Forfatterskap

Johnson ga ut romanene Mens vi venter (1934), Verden det er meg (1945), dessuten reiseboken Bli med til Afrika (1958) og barnefortellingene Pannekakelua (1968).

Han gikk av som programredaktør i 1974, men var hyppig gjest i NRK-programmer i mange år senere. Han fikk Kongens fortjenstmedalje i gull, Flyktningerådets plakett, NRK-prisen og Teskjekjerring-prisen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg