Arthur von Görgey

Faktaboks

Arthur von Görgey

Artúr Görgey, Artúr Görgei

Uttale
gˈørgæi
Født
30. januar 1818, Toporcz, Det østerrikske keiserriket (nå i Slovakia)
Død
20. mai 1916, Budapest, Østerrike-Ungarn (nå i Ungarn)

Artikkelstart

Arthur von Görgey var en ungarsk general og politiker av adelig familie.

Görgey meldte seg til militærtjeneste i 1848, ble utnevnt til kaptein og etter kort tid til major i nasjonalgarden. Han slo både kroatene og østerrikerne, som hadde angrepet Ungarn, og ble utnevnt til general og øverstkommanderende for den nordlige armé. Etter en rekke seirer hvor han utmerket seg som fremragende strateg, kom han etter hvert i motsetningsforhold til statsråd Lajos Kossuths radikale gruppering.

I mai–juli 1849 var Görgey forsvarsminister. Etter russernes intervensjon samme år skal han ha tatt kontakt med den russiske general Rüdiger for å forhandle. Da Kossuth og regjeringen gikk av etter nederlaget ved Temesvár i august 1849, fikk Görgey overlatt all makt, og kapitulerte betingelsesløst overfor den russiske overmakten ved Világos. På anmodning fra tsaren ble han benådet, men forvist til Klagenfurt, og vendte tilbake til Ungarn først i 1867.

Striden om Görgeys rolle i krigen og hvorvidt han begikk høyforræderi eller bare var realpolitiker, har fortsatt siden. Han svarte selv på beskyldningene i tobindsverket Mein Leben und Wirken in Ungarn in den Jahren 1848 und 1849 (1852, svensk oversettelse samme år).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg