Lajos Kossuth

Faktaboks

Lajos Kossuth
Uttale
kˈåʃut
Født
19. september 1802, Monok, Ungarn
Død
20. mars 1894, Torino, Italia

Lajos Kossuth

Av /NTB Scanpix ※.
«Kossuth og hans generaler, Ungarns siste forsvarere», tegning fra 1850-årene. Fra venstre György Klapka, Mór Perczel, Henryk Dembiński, Lajos Kossuth, Jozef Bem og Lajos Aulich.

Artikkelstart

Lajos Kossuth var en ungarsk politiker og nasjonalhelt som ledet Ungarns kamp for uavhengighet fra Østerrike.

Kossuth deltok i riksdagene i årene 1825–1827 og 1832–1836, der han offentliggjorde riksdagsforhandlingene. Dette var forbudt, og han ble i 1837 fengslet og dømt, men benådet i 1840. I perioden 1841–1844 redigerte han den populære, opposisjonelle avisen Pesti Hirlap.

I 1847 ble Kossuth igjen valgt inn i riksdagen og ble opposisjonens leder med krav om samfunnsreformer og nasjonal uavhengighet. I 1848 ble han finansminister i det ansvarlige ungarske ministeriet som keiseren utnevnte etter marsrevolusjonen i Wien (en fortsettelse av den europeiske februarrevolusjonen) og den østerrikske utenriksministeren Clemens von Metternichs fall.

Da kroatisk-østerrikske styrker angrep Ungarn, stilte Kossuth seg i spissen for landet, organiserte forsvaret, og ble i april 1849 valgt til president. Østerrikske og russiske tropper klarte imidlertid å slå ned frihetskampen. Kossuth flyktet og reiste i 1851 til USA for å skape en opinion for Ungarns sak.

Som den førende skikkelsen blant de ungarske emigrantene kjempet han for landets frigjøring gjennom korrespondanse og diplomatisk aktivitet. Han forsøkte dessuten flere ganger å reise opprør i Ungarn, og hans legion kjempet på Giuseppe Garibaldis side mot Østerrike i den italienske frihetskrigen. Kossuth fikk amnesti i 1867, men nektet å avlegge troskapsed og vende tilbake. Fra 1861 levde han i Torino i Italia.

Kossuths samlede verker ble utgitt i 13 bind i årene 1880–1911.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg