En 2008-modell Aprilia Tuono
.
Lisens: CC BY NC 2.0

Aprilia er et italiensk motorsykkel- og scootermerke. Det ble etablert i 1956, og er eid av Piaggio-gruppen siden 2004.

Historie

Aprilia ble etablert i 1956 av Alberto Beggio, og produserte til å begynne med sykler. Første motoriserte kjøretøy, en moped, ble produsert i 1960, men sykler forble selskapets hovedinntekt frem til begynnelsen av 1970-tallet. På midten av 1970-tallet tok produksjon av motorsykler over. Allerede ved midten av 1980-tallet hadde Aprilia blitt det tredje største motorsykkelmerket i Italia, og begynte bevisst å utvikle en rekke nye modeller med tanke på det europeiske markedet.

Aprilia hadde spesielt suksess med sin første moderne scootermodell Amico, lansert i 1990, og motorsykkelen Pegaso 650, lansert i 1993, og hadde på 1990-tallet stor vekst. Da Aprilia i 2000 tok over de italienske motorsykkelprodusentene Moto Guzzi og Laverda, var de blitt en av Europas største motorsykkelmerker. I 2004 ble Aprilia kjøpt opp av Piaggio-gruppen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ingvar Tautra

Hei Det står i forskrift til artikkelen: sitat, "Kjent for en rekke konkurranseseire, spesielt innen MotoGP", sitat slutt. MotoGP er den største klassen i motorsykkel grand prix racing, Aprilia har meg bekjent ingen seire i motoGP, hverken i den tiden det ble kjørt med 500ccm totaktere eller etter at de kom tilbake til motoGP klassen. De har en rekke seire fra 125ccm og 250ccm klassen da det ble kjørt med totaktere. Dette er imidlertid ikke MotoGP klasse, men lavere klasse i motorsykkel grand prix serien. mvh Ingvar Tautra.

svarte Yngve Jarslett

Hei, og takk for inspill! Jeg har fjernet påstanden i innledningen. Jeg har åpenbart misforstått kildematerialet som ble brukt når artikkelen ble skrevet da motorsykkelsport er litt utenfor mitt fagområde. Mvh, Yngve Jarslett

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg