Scooter. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

scooter

I det italienske bybildet er scooteren selvsagt.

Vespa-scooter
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Scooter er en moped eller motorsykkel med nedbøyd ramme og fotbrett, de har ofte også beskyttelse foran og små hjul.

Faktaboks

Uttale
skˈu:tə
Etymologi

av verbet scoot, som betyr skyte (raskt) frem; Ordet scooter ble tatt i bruk på 1910-tallet, etter det engelske ordet for sparkesykkel.

Historie

Den første konstruksjon av det som kan kalles en scooter ble gjort i 1902 av Georges Gauthier. Ordet scooter ble tatt i bruk på 1910-tallet, etter det engelske ordet for sparkesykkel. Den første masseproduserte scooteren var den amerikanske Autoped fra 1915, og var utformet som sparkesykler med hjelpemotor, hvor føreren stod oppreist på fotbrettet. Den britiske Unibus fra 1920, produsert av Gloster Aircraft, som hadde sete, skjerm foran og motoren plassert på rammen med kardangaksel til bakhjulet, var en forløper til den moderne scooteren, men var for dyr for de fleste og var bare i produksjon til 1922.

Den scooteren som de fleste forbinder med scooter, og som har blitt et stilikon, er den italienske Vespa fra 1946, som fremdeles er i produksjon.

Forskrifter i Norge

Reglene for bruk av scooter er de samme som for mopeder og motorsykler. Scootere med motor med slagvolum opptil 50 kubikkcentimeter regnes som mopeder, scootere med motor med slagvolum opptil 125 kubikkcentimeter regnes som lette motorsykler, og scootere med motor med et slagvolum på over 125 kubikkcentimeter regnes som motorsykler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg