Figur 1. Symbolet for en 0-spenningsutløser. A1 og A2 er tilkopling av spenning.
Figur 2. Illustrasjon som viser tilkoplingen av 0-spenningsutløser med automatsikring. Legg merke til anordningen som løser ut automatsikringen.
Figur 3 viser hvordan automatsikring blir utløst av mekanisk innretning. I figur 2 er denne innretningen merket med rød strek.

0-spenningsutløser er en egen anordning som monteres på enkelte automatsikringer. Dersom spenningen synker under et visst nivå eller blir koplet ut, skal motoren i henhold til maskinforskriften ikke kunne starte på en uventet måte, typisk lavere enn 30 prosent tilført spenning og 0–spenningsutløseren vil kople ut automatsikringen slik at kursen blir spenningsløs.

Faktaboks

Også kjent som

nullspenningsbryter, underspenningsbryter

Slike utløsere brukes dersom det er fare at mennesker, dyr og eiendom kan bli skadet dersom spenningen blir skrudd på uten varsel. Typisk ved bruk av elektrisk roterende utstyr som sirkelsager. Det er en egen anordning eller forbindelse mellom automatsikring og 0-spenningsutløser slik at 0-spenningsutløseren passer kun til enkelte produkter.

Det er krav i Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg §26 om beskyttelse mot underspenning.

0-spenningsutløsere er ofte innbygget i motorvernbrytere og ulike startanordninger for elektriske motorer. Det siste er mest vanlig for større motorer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg