Þórisvatn er en innsjø på Island, i Rangárvallasýsla vest for Vatnajökull. Innsjøen er et vannmagasin som før oppdemmingen og reguleringen i 1971 var Islands nest største innsjø med et areal på 70 kvadratkilometer. I dag har sjøen et areal på 88 kvadratkilometer ved høyeste og 83 ved laveste vannstand, og dermed er den også Islands største. Høyde over havet varierer fra 561 meter til 578 meter. Største dyp er 109 m.

Þórisvatn er magasin for kraftstasjonen Vatnsfellsvirkjun i sørenden av sjøen og flere nedenforliggende kraftverk i Þjórsávassdraget. Før regulering var Þórisvatn uten utløp, da vannet fant underjordisk avløp gjennom de omgivende lavadekkene; i dag overføres vann fra breelva Kaldakvísl som kommer fra Vatnajökulls vestside, og sjøen er dermed forbundet med Þjórsá via dennes sideelv Tungnaá.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg