av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

vinterdepresjon

Vinterdepresjon er en betegnelse på nedstemthet i vintermånedene. I den vitenskapelige litteraturen kalles denne tilstanden «Seasonal Affective Disorder» (SAD).

Faktaboks

også kjent som:
sesongavhengig depresjon
eng. seasonal affective disorder, fork. SAD

Historie

Begrepet SAD ble første gang lansert av den amerikanske psykiateren Norman Rosenthal i 1984. Ifølge Rosenthals teori forekommer tilbakevendende depresjon i vintermånedene som et klinisk signifikant problem i befolkningen. Dette skal i følge Rosenthal være forårsaket av variasjoner i dagslys, og er dermed økende med økende breddegrad.

Nyere forskning

Gyldigheten til begrepet SAD er i ettertid omdiskutert. Enkelte Longitudinelle vitenskapelige studier antyder at SAD ikke er en egen sykdom, og at en antatt SAD-episode ikke nødvendigvis medfører at det kommer en ny neste vinter. En rekke studier av SAD er gjort på forskjellige breddegrader, og resultatene er ikke-konklusive, hverken hva angår fenomenet vinterdepresjon eller økende forekomst av depresjon med økende breddegrad. Store befolkningsbaserte studier er også foretatt i Norge, og det er ikke funnet belegg for at forekomsten av depresjon er større om vinteren enn i andre årstider, ei heller at depresjon om vinteren er mer utbredt i Nord-Norge enn lenger sør i landet.

Det man imidlertid finner er at søvnløshet og tretthet er et forholdsvis utbredt problem knyttet til mangel på dagslys i mørketiden, uten at det dermed leder til at folk blir sykelig nedstemte. For de som er plaget med søvnløshet i mørketiden, kan spesielle dagslyslamper være til hjelp.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Norsk befolkningsstudie på vinterdepresjon: Is there a negative impact of winter on mental distress and sleeping problems in the subarctic: The Tromsø Study, May Trude Johnsen, Rolf Wynn & Trond Bratlid , BMC Psychiatry volume 12, Article number: 225 (2012)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg