Vinterdepresjon er en betegnelse på nedstemthet i vintermånedene. I den vitenskapelige litteraturen kalles denne tilstanden «Seasonal Affective Disorder» (SAD).

Faktaboks

Også kjent som
sesongavhengig depresjon eng. seasonal affective disorder, fork. SAD

Historie

Begrepet SAD ble første gang lansert av den amerikanske psykiateren Norman Rosenthal i 1984. Ifølge Rosenthals teori forekommer tilbakevendende depresjon i vintermånedene som et klinisk signifikant problem i befolkningen. Dette skal i følge Rosenthal være forårsaket av variasjoner i dagslys, og er dermed økende med økende breddegrad.

Nyere forskning

Gyldigheten til begrepet SAD er i ettertid omdiskutert. Enkelte Longitudinelle vitenskapelige studier antyder at SAD ikke er en egen sykdom, og at en antatt SAD-episode ikke nødvendigvis medfører at det kommer en ny neste vinter. En rekke studier av SAD er gjort på forskjellige breddegrader, og resultatene er ikke-konklusive, verken hva angår fenomenet vinterdepresjon eller økende forekomst av depresjon med økende breddegrad. Store befolkningsbaserte studier er også foretatt i Norge, og det er ikke funnet belegg for at forekomsten av depresjon er større om vinteren enn i andre årstider, ei heller at depresjon om vinteren er mer utbredt i Nord-Norge enn lenger sør i landet.

Det man imidlertid finner er at søvnløshet og tretthet er et forholdsvis utbredt problem knyttet til mangel på dagslys i mørketiden, uten at det dermed leder til at folk blir sykelig nedstemte. For de som er plaget med søvnløshet i mørketiden, kan spesielle dagslyslamper være til hjelp.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Norsk befolkningsstudie på vinterdepresjon: Is there a negative impact of winter on mental distress and sleeping problems in the subarctic: The Tromsø Study, May Trude Johnsen, Rolf Wynn & Trond Bratlid , BMC Psychiatry volume 12, Article number: 225 (2012)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg