ureter, er et omkring 25 cm langt og 0,5 cm tykt rør som går ut fra nyren gjennom nyreporten, nedover langs bakre bukvegg til urinblæren. Veggen i urinlederen består av bindevev og glatt muskulatur, innerst kledd med slimhud.

vesica urinaria, er festet til bekkenbunnen, i et trekantet parti med to bakre og et fremre hjørne. I de bakre munner urinlederne ut, omkring tre cm fra hverandre. De går på skrå gjennom blæreveggen som danner en ventil. Fremre hjørne dannes av blæremunningen som går over i urinrøret. Dette lukkes av snøremuskler. Når blæren er tom, ligger den helt nede i bekkenet, og slimhuden er sterkt foldet så veggen blir meget tykk. Etter som blæren fylles, glattes slimhuden og blæren stiger høyere opp i bekkenhulen, mellom bukhinnen og fremre bukvegg. Blærekapasiteten er meget vekslende. I alminnelighet vil omkring 0,3 l urin i blæren fremkalle trang til vannlatning, miksjon. Den kommer i stand ved at blæreveggen trekker seg sammen, mens snøremusklene slappes. Hvis blæren – f.eks. ved forsnevring av urinrøret, eller ved lammelse av blæremuskulaturen – ikke tømmes normalt, kan den komme til å inneholde flere liter urin, og pasienten må kateteriseres.

urethra, er hos mannen nedenfor blærehalskjertelen (prostata) også sædvei. Det er omkring 20 cm langt og S-formig krummet og går fra urinblæren omtrent rett nedover mot bekkenbunnen. Like under blæren munner sædlederne ut i urinrøret, inne i prostata. Herfra går det gjennom bekkenbunnen, bøyer fremover og trer inn i penis, omgitt av et svamplegeme som ytterst er fortykket til penishodet (glans). Forstørrelse av prostata er en vanlig årsak til vannlatningsbesvær hos eldre menn. På grunn av den nære sammenheng mellom urin- og sædvei, kan betennelser i urinrøret (uretritt) lett spre seg til sædveiene og deres kjertler. Ved kronisk forløp kan det føre til sterilitet.

Hos kvinnen er urinrøret 3–4 cm langt og svarer til den øverste del av det mannlige urinrør, ovenfor innmunningen av sædlederne. Det går omtrent rett nedover og fremover og munner ut like foran skjedeinngangen. Se også kjønnsorganer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.