Tygging er prosessen som innleder næringsopptaket ved oppdeling av maten. Gjennom tyggingen blir flere muskelgrupper aktivert i form av viljestyrte, rytmiske sammentrekninger. Muskelkraften er samtidig tilpasset det som må til for å oppdele og forskyve den enkelte næringstype i munnhulen.

Bevegelser

Tygging består av flere ulike bevegelser av kjevene:

Sammen med tungen hjelper også musculus buccinator til å forskyve maten inn mellom tannrekkene. Muskelens spenning forhindrer at man biter seg selv i kinnslimhinnen. Selve tyggeprosessen er et samspill mellom de enkelte tyggemusklene (musculi masticatorii). Ved vekselvis ensidig kontraksjon oppnås en sirkulær 'male-bevegelse' av underkjeven.

Tyggetrykk

Det største tyggetrykket, det vil si trykkraften per kvadratcentimeter, på jekslene er oppgitt til 80–150 kg, altså med store individuelle variasjoner.

Sykdom og skade

Ved lammelse av hjernenervene nervus facialis (VII) og nervus mandibularis (V3) vanskeliggjøres tyggeprosessen i betydelig grad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg