Tygging er prosessen som innleder næringsopptaket ved oppdeling av maten. Gjennom tyggingen blir flere muskelgrupper aktivert i form av viljestyrte, rytmiske sammentrekninger. Muskelkraften er samtidig tilpasset det som må til for å oppdele og forskyve den enkelte næringstype i munnhulen.
tygging
Bevegelser
Tygging består av flere ulike bevegelser av kjevene:
- Kjevene åpnes dels ved hjelp av tyngdekraften, dels av musculus pterygoideus lateralis og den suprahyoide muskulaturen i munnhulens bunn.
- Kjevene lukkes ved hjelp av musculus temporalis, musculus masseter, musculus pterygoideus medialis og (delvis) musculus buccinator.
- Underkjeven skyves fremover ved hjelp av musculus pyterygoideus lateralis.
- Underkjeven skyves bakover ved hjelp av de bakre fibrene til musculus temporalis, som er den kraftigste enkeltmuskel i tyggeapparatet.
Sammen med tungen hjelper også musculus buccinator til å forskyve maten inn mellom tannrekkene. Muskelens spenning forhindrer at man biter seg selv i kinnslimhinnen. Selve tyggeprosessen er et samspill mellom de enkelte tyggemusklene (musculi masticatorii). Ved vekselvis ensidig kontraksjon oppnås en sirkulær 'male-bevegelse' av underkjeven.
Tyggetrykk
Det største tyggetrykket, det vil si trykkraften per kvadratcentimeter, på jekslene er oppgitt til 80–150 kg, altså med store individuelle variasjoner.
Sykdom og skade
Ved lammelse av hjernenervene nervus facialis (VII) og nervus mandibularis (V3) vanskeliggjøres tyggeprosessen i betydelig grad.
Les mer i Store norske leksikon
Universitetet i Oslo
er en av institusjonene som står bak Store norske leksikon.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.