sykkelens lovpålagte utstyr

Artikkelstart

Sykkelens lovpålagte utstyr er gitt i Forskrift om krav til sykkel.

Forskriften definerer sykkel som et kjøretøy som drives frem ved trå- eller veivanordning (pedaler), unntatt kjøretøy som bare er beregnet for lek. Det betyr at for eksempel en sparkesykkel ikke er definert som en sykkel i juridisk forstand, og den som benytter sparkesykkel er definert som fotgjenger. En sykkel med elektrisk hjelpemotor kan juridisk regnes som en sykkel hvis den oppfyller visse krav (se el-sykkel).

I 2018 ble forskriften endret, slik at elektrisk drevet kjøretøy for transport av én person også juridisk regnes som sykkel. Reglene for lovpålagt utstyr er noe annerledes for denne gruppen av kjøretøy.

Rammenummer

En sykkel skal være tydelig og varig merket med fabrikasjonsnummer («rammenummer»). Dette skal være godt synlig, og utført slik at det ikke lett kan fjernes eller endres. Fabrikasjonsnummeret brukes som identifikasjon av sykkelen ved tyveri.

Bremser

En sykkel skal ha minst to separate bremser som virker uavhengig av hverandre. Den ene bremsen skal virke på forhjulet, den andre på bakhjulet.

Refleks

Krav til refleks på sykkelen gjelder uavhengig av om det er mørkt eller siktbart vær. Bak på sykkelen skal det være rød refleks («kattøye»). På begge sider av pedalene skal det være hvit eller gul refleks. Har sykkelen klikkpedaler hvor det ikke kan monteres refleks, skal den ha refleks på pedalarmene.

Lys på sykkelen

Sykkel som brukes i mørke eller usiktbart vær på veg (omfatter også fortau) skal ha lykt med gult eller hvitt lys foran og rødt lys bak. Både foran og bak på sykkelen kan lyktene blinke (minst 120 blink per minutt). Lyktene skal være festet på sykkelen, og kunne sees tydelig i en avstand på 300 meter. Lykter som er festet på syklisten tilfredsstiller altså ikke forskriftens krav.

Sykkelbjelle

Sykkelen skal ha signalklokke/bjelle til lydsignal. Annet varselapparat er forbudt.

Små elektriske kjøretøy

I 2018 ble forskriften endret, slik at elektrisk drevet kjøretøy for transport av én person (sjåføren) også juridisk regnes som sykkel. Dette er for eksempel elektriske rullebrett og lignende. Kravene til utstyr for denne gruppen av kjøretøy er imidlertid litt annerledes. Disse kan for eksempel ha signalhorn i stedet for bjelle og lyktene kan være festet til føreren i stedet for til kjøretøyet (men ikke på hodet).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

Definisjon av elektrisk sykkel høyrer heime her

svarte Magne Brekke Rabben

Takk for innspill! Denne artikkelen handler om sykkelens lovpålagte utstyr, noe som er likt både for el-sykler og vanlige sykler. Men for at det skal bli klarere for leseren har jeg lagt til en lenke til leksikonet artikkel om el-sykkel i ingressen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg