Sykkelens lovpålagte utstyr er gitt i Forskrift om krav til sykkel.

Forskriften definerer sykkel som et kjøretøy som drives frem ved trå- eller veivanordning (pedaler), unntatt kjøretøy som bare er beregnet for lek. Det betyr at for eksempel sparkesykkel ikke er sykkel i juridisk forstand, og den som benytter sparkesykkel er definert som fotgjenger.

En sykkel skal være tydelig og varig merket med fabrikasjonsnummer ("rammenummer"). Dette skal være godt synlig, og utført slik at det ikke lett kan fjernes eller endres. Fabrikasjonsnummeret brukes som identifikasjon av sykkelen ved tyveri.

En sykkel skal ha minst to separate bremser som virker uavhengig av hverandre. Den ene bremsen skal virke på forhjulet, den andre på bakhjulet.

Krav til refleks på sykkelen gjelder uavhengig av om det er mørkt eller siktbart vær. Bak på sykkelen skal det være rød refleks bak ("kattøye"). På begge sider av pedalene skal det være hvit eller gul refleks. Har sykkelen klikkpedaler hvor det ikke kan monteres refleks, skal den ha refleks på pedalarmene.

Sykkel som brukes i mørke eller usiktbart vær på veg (omfatter også fortau) skal ha lykt med gult eller hvitt lys foran og rødt lys bak. Både foran og bak på sykkelen kan lyktene blinke (minst 120 blink per minutt). Lyktene skal være festet på sykkelen, og kunne sees tydelig i en avstand på 300 meter. Lykter som er festet på syklisten tilfredsstiller altså ikke forskriftens krav.

Sykkelen skal ha signalklokke/bjelle til lydsignal. Annet varselapparat er forbudt. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.