spruttrekk

Et spruttrekk tas på som et skjørt og strammes rundt padlerens liv. Sittende i kajakken trekkes spruttrekket over sittebrønnkanten (cockpitkanten).
Av .

Artikkelstart

Spruttrekk er et beskyttelsestrekk som dekker sittebrønnen (cockpit) i en kajakk når padleren sitter i. Avhengig av hvor stramt og vanntett spruttrekket er, så vil padleren sitte mer eller mindre tørt og lunt under spruttrekket.

Beskrivelse

Et spruttrekk inngår i kajakkpadleres sikkerhetsutstyr og forhindrer at sittebrønnen fylles med vann fra bølger. Jo mer vann i sittebrønnen, jo mer ustabil og tyngre vil kajakken være å padle. Spruttrekk brukes av padlere med for eksempel havkajakker og elvekajakker.

Spruttrekk leveres i hovedsak fra enkle nylontrekk til kraftige neoprentrekk og strammes ofte med borrelåser eller strikk. Modeller som er beregnet på hard belastning og røffe værforhold kan ha neoprentube rundt livet. Noen spruttrekk har i tillegg skulderseler. Kajakkmodellers sittebrønn varierer i størrelse og spruttrekk finnes i flere størrelser.

Spruttrekket trekkes på som et skjørt og sittende i kajakken over sittebrønnkanten. Spruttrekk har utløserhåndtak i front. Ved en velt med et stramt spruttrekk på, må padleren trekke i utløserhåndtaket for å komme ut fra sittebrønnen eller gjennomføre en eskimorulle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg