Seborroisk eksem, hyppig forekommende form for eksem hos personer med høy talgproduksjon (seborré). Utslettet sees derfor ikke før puberteten, med unntak av spedbarn, som i de første levemåneder kan ha høy talgproduksjon på grunn av hormonell stimulering fra moren i fosterlivet. Seborroisk eksem kan forklares ved at den fete huden gir grobunn for en endring i hudens normale bakterieflora, blant annet med overvekst av gjærsoppen Pityrosporum ovale.

Utslettet viser seg som rødt, flassende, ofte litt fetlig utslett rundt nesevinger, til siden for nesen, mellom øyenbrynene og langs hårfestet. Flass i hodebunnen er som oftest uttrykk for seborroisk eksem. Utslettet kan også komme over brystbenet, og på øvre, midtre del av ryggen. I noen tilfeller kan utslettet spre seg til hudfolder, som under bryster, i armhuler og i skrittet.

Milde kortisonkremer har vanligvis god effekt, men skal bare brukes i korte perioder. Kremer eller sjampo med soppdrepende virkning kan ha en forebyggende effekt. Tendensen til seborroisk eksem går ikke over, men utslettet er vanligvis lett å holde i sjakk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.