Rettspolitikk er oppfatninger om hva som bør være rettstilstanden på et rettsområde; altså ikke hva lov og rett er, men hva lov og rett bør gå ut på.

Forskjellen på rettspolitikk og hva gjeldende rett går ut på

Rettspolitikk er altså noe annet enn rettshåndhevelse. Rettspolitikk er politikk som handler om hvordan lov og rett bør se ut. Rettspolitikk er derfor ikke avgrenset til dagens rettstilstand. Fokus er i stedet hva regelen burde inneholde. Rimelighetsvurderingene blir derfor uavhengige av hvilket innhold dagens regel har.

Rimelighetsvurderinger spiller også en rolle når rettanvendere skal ta stilling til hva en rettsregel går ut på – altså til hvilket innhold regelen rimeligvis har. Men rimelighetsforestillingene som man da snakker om, såkalte relle hensyn, handler om rimelighet innenfor rettssystemets rammer. Da er det snakk om rettshåndhevelse av dagens regler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg