retinoider

Artikkelstart

Retinoider er en gruppe biokjemiske forbindelser som omfatter A-vitamin (retinol) og oksidasjonsproduktene retinal og retinsyre. Retinal bundet til synsproteinet opsin utgjør rhodopsin, som endrer form ved lyspåvirkning og starter en nerveimpuls. Retinsyre bindes til reseptorer i cellen og aktiverer disse til å bli transkripsjonsfaktorer, som er viktige i den tidlige utviklingen av embryo.

Faktaboks

Uttale
retinoˈider
Etymologi
av retinol og -oid

Retinoider brukes også som legemidler med en rekke ulike effekter, blant annet på celledeling og cellemodning, på immunsystemet og på fosterutviklingen. Retinoidene virker ved at de binder seg til reseptorer på cellekjernene og gjennom disse, aktiverer gener.

I behandling av hudsykdommer brukes retinoider direkte på huden ved akne og ved behandling av solskader. Å gi retinoider systemisk som isotretinoin er svært effektivt i behandling av alvorlig akne. Et annet retinoid, acitretin, kan ha god effekt ved hudsykdommer der modningen av overhuden (forhorningsprosessen) er forstyrret. Eksempler på slike sykdommer er psoriasis og iktyoser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg