projeksjonstegning

Projeksjonstegning. Horisontalprojeksjonen, vertikalprojeksjonen og en profilprojeksjon av et skap. Øverst til venstre modell av et tegneark med horisontalprojeksjon, vertikalprojeksjon og profilprojeksjon inntegnet.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Projeksjonstegning er en del av den beskrivende geometrien hvor et objekt blir avbildet i et plan ved hjelp av projeksjonsstråler.

Faktaboks

Uttale
projeksjˈonstegning

I rettvinklet (ortogonal) projeksjon er alle projeksjonsstrålene parallelle og vinkelrette på planet. Det er denne projeksjonsformen som brukes i elementær projeksjonstegning. På tegnearket avbilder man det tredimensjonale objektet ved rettvinklet projeksjon i to tenkte plan: ett som ligger horisontalt, horisontalplanet, og ett som står vertikalt, vertikalplanet. Skillelinjen mellom de to planene på tegnearket kalles grunnlinjen. Bildet av objektet i horisontalplanet kalles horisontalprojeksjonen (grunnrisset), og bildet i vertikalplanet kalles vertikalprojeksjonen (opprisset).

Ofte benyttes et tredje plan, profilplanet, som står vinkelrett på for eksempel horisontalplanet og samtidig er plassert slik at projeksjonen av objektet i dette planet, profilprojeksjonen eller profilrisset, viser utfyllende detaljer til horisontalprojeksjonen og vertikalprojeksjonen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg