preferanseorganisering

I samtaleanalyse er preferanse et begrep som gjør rede for hvordan visse typer handlinger i samtale (særlig responser) forholder seg til normer for sosial akseptabilitet.

En foretrukket handling er en handling som i større grad bidrar til å bevare den sosiale relasjonen mellom deltakerne enn alternativene. En foretrukket respons er da en respons som oppfyller forventningene uttrykt i samtalepartnerens initiativ og slik sett uttrykker enighet eller aksept. For eksempel er det å akseptere en invitasjon en foretrukket respons framfor det å avslå den.

Dette gjelder uavhengig av talerens personlige preferanser, og viser seg i at ikke-foretrukne responser produseres i et markert format. De er typisk forsinkede, og innledes ofte av pauser, nøling og partikler. Videre er selve responsen ofte dempet eller indirekte. Endelig er ikke-foretrukne responser ofte utvidede, og inneholder forklaringer, unnskyldninger eller ansvarsfraskrivelser.

Noen samtaleformer karakteriseres av at ikke-foretrukne handlinger produseres i et foretrukket format (altså kort, direkte og uten forklaring). Det gjelder for eksempel politiske debatter og krangling.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg