I samtaleanalyse er preferanse et begrep som gjør rede for hvordan visse typer handlinger i samtale (særlig responser) forholder seg til normer for sosial akseptabilitet. 

En foretrukket handling er en handling som i større grad bidrar til å bevare den sosiale relasjonen mellom deltakerne enn alternativene. En foretrukket respons er da en respons som oppfyller forventningene uttrykt i samtalepartnerens initiativ og slik sett uttrykker enighet eller aksept. For eksempel er det å akseptere en invitasjon en foretrukket respons framfor det å avslå den.

Dette gjelder uavhengig av talerens personlige preferanser, og viser seg i at ikke-foretrukne responser produseres i et markert format. De er typisk forsinkede, og innledes ofte av pauser, nøling og partikler. Videre er selve responsen ofte dempet eller indirekte. Endelig er ikke-foretrukne responser ofte utvidede, og inneholder forklaringer, unnskyldninger eller ansvarsfraskrivelser.

Noen samtaleformer karakteriseres av at ikke-foretrukne handlinger produseres i et foretrukket format (altså kort, direkte og uten forklaring). Det gjelder for eksempel politiske debatter og krangling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.