Potetkvern er et redskap som ble brukt til å mose kokte poteter. Denne kverna er sterkt knyttet til 1800-tallet, da potetdyrkingen slo gjennom for fullt og poteten ble en viktig ingrediens i kostholdet. Da kjøttkvernene av støpegods ble vanlige først på 1900-tallet, gikk potetkvernene ut av bruk.

De tradisjonelle potetkvernene ble laget av tre. Potetene ble presset ned i en sylinder der de ble most av en roterende treskrue. Sveiva og skruen ble holdt på plass av en låsepinne. Kvernhuset var ofte festet på tvers av en opphengsfjøl. Noen kverner var montert i et eget stativ. 

  • Audun Dybdahl: Matstell i eldre tid. Skikker og hjelpemidler i Inn-Trøndelag. Steinkjer 1992.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.