Nevroutviklingsforstyrrelser er en samlebetegnelse på avvikende eller forsinket utvikling knyttet til sentralnervesystemet, som viser seg i barnealder.

Eksempler på nevroutviklingsforstyrrelser er utviklingshemning, autismespekterforstyrrelser, ADHD, ulike former for utfordrende atferd, tvangstanker og -handlinger, Tourettes syndrom, en del genetiske diagnoser og utviklingsmessige språk- eller koordinasjonsforstyrrelser.

Det er svært vanlig å ha flere av diagnosene samtidig, og det er ofte overlapp mellom diagnosene. Alvorlighetsgraden kan variere.

Individuell tilrettelegging kan påvirke fungering i dagliglivet. Eksempelvis vil gode rammer, et trygt miljø og tilrettelagt hverdag ut fra sårbarhetsfaktorer og kognitivt nivå kunne påvirke grad av utfordrende atferd.

Mange med nevroutviklingsforstyrrelser har tilleggsvansker som angst, depresjon, problemer med regulering av mat, søvn, atferd og følelser, sårbarhet for stress, overfølsomhet for sensoriske inntrykk og vansker med å tolke sensoriske signaler som varme og kulde.

Tidlig utredning og individuell tilrettelegging er sentralt for best mulig utvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg