Innen vitenskapen er modell et mangetydig begrep som nærmest hører hjemme i metodelæren. Som abstrakt, teoretisk-metodologisk begrep brukes ordet om en skjematisering eller en matematisk modell. Slik brukt innebærer en modell alltid en forenkling basert på et utvalg av de viktigste trekk i det den skal utsi noe om. Noen, men ikke alle slike modeller, kan gjennom regneoperasjoner brukes til å simulere og forutsi prosesser i naturen eller samfunnet. Fremtidsstudier benytter ofte disse modellene.

Faktaboks

Uttale
modˈell

Innen vitenskapsteorien er det vanskelig å avgrense modell-begrepet i forhold til nærliggende begreper som teori og paradigme. I samfunnsvitenskap og humanistiske fag har begrepet en uklar betydning, som nærmer seg analogi-begrepet. Det beholder her noen ganger sin dagligdagse betydning av mønster eller ideal. Bruken av modeller i disse vitenskapene er omstridt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg