melbiller

Stor melbille (Tenebrio molitor) blir gjerne 15–20 millimeter lang.

Artikkelstart

Melbiller er flere arter i familien skyggebiller (Tenebrionidae), som kan opptre som skadedyr i lagere, bakerier, butikker, fabrikker og bolighus på kornvarer, melvarer, kjeks, knekkebrød og dyrefôr (hundemat).

Mest kjent er stor melbille (latinsk navn: Tenebrio molitor), som eren brun, flattrykt, 15–20 millimeter lang bille med lyst gulbrune, sylindriske, glatte, opptil 30 millimeter lange larver («melorm»). Disse larvene brukes for øvrig som fôr til insektetende burfugler. Utviklingen i hus tar 1–2 år. Skaden er som regel ubetydelig.

Langt vanligere og av større betydning er brunsvart melbille (latinsk navn: Tribolium destructor), som blepåvist i Norge første gang i 1943. Den er 5–6 millimeter lang og har opptil 8–10 millimeter lange, gulbrune larver som kan ødelegge matvarene fullstendig.

Andre arter kommer også ofte inn i landet med importerte matvarer. Vanligst er sagtannet melbille (latinsk navn: Oryzaephilus surinamensis), som hører til familien Cucujidae. Den kan forekomme i stort antall, skaden er ikke så stor, men varene kan bli sterkt forurenset. Se også rismelbille.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg