forstørrelse

En grønn tomatplante forstørret ved hjelp av et forstørrelsesglass.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Forstørrelse er i optikken forholdet mellom utstrekningen av et objekt og utstrekningen av bildet av objektet. Forstørrelse er altså et forholdstall som kan være større, lik eller mindre enn én. I det siste tilfellet taler vi om forminskelse.

Faktaboks

Uttale
forstˈørrelse

I praksis skjelner vi mellom lineær og angulær utstrekning, som sammen betinger våre størrelsesoppfatninger. Dette gir oss henholdsvis lineær og angulær forstørrelse. Angulær utstrekning, gjerne kalt synsvinkel, er bestemt av forholdet mellom objektets lineære utstrekning og dets avstand fra øyet, og måles i vinkelenheter (grader, radianer).

Lineær forstørrelse

Ved avbildning i linser og speil er den lineære forstørrelse lik forholdet mellom bildets og objektets avstand fra linsen eller speilet.

Ved projeksjon av filmbildet gjennom en fremviser blir bildet forstørret. I et vanlig amatørkamera frembringer objektivet et forminsket bilde på filmen. Ved kopieringen blir dette bildet forstørret, men forblir vanligvis forminsket i forhold til objektet.

Angulær forstørrelse

I dagliglivet er vi vant til at vi oppnår større detaljoppløsning i synsbildet ved å nærme oss objektet; på den måten øker vi synsvinkelen, og vi opplever en angulær forstørrelse. På grunn av fysiologiske begrensninger i øyet blir imidlertid synsbildet uskarpt innenfor en viss avstand.

Angulær forstørrelse i lupe

En lupe er en samlelinse med brennvidde kortere enn øyets minste tydelige synsavstand. Den gir oss dermed muligheten til å se et skarpt bilde av objektet under en større synsvinkel. Lupens angulære forstørrelse er forholdet mellom minste tydelige synsavstand og lupens brennvidde. Ettersom minste tydelige synsavstand øker med alderen, vil også lupens forstørrelse øke. Forstørrelsen vil også variere noe fra individ til individ.

Kombinert lineær og angulær forstørrelse

I et mikroskop frembringer objektivlinsen et sterkt forstørret bilde av et objekt. Bildet i mikroskophuset betraktes fra kort hold gjennom en okularlupe, og mikroskopets forstørrelse er forholdet mellom øyets synsvinkel til objektet med og uten mikroskop.

I en kikkert vil objektivlinsen frembringe et lineært forminsket bilde av et fjernt objekt. Men ettersom bildet blir betraktet fra kort hold gjennom en okularlupe, vil objektet bli angulært forstørret. Kikkertens forstørrelse regnes som forholdet mellom øyets synsvinkel med og uten instrument.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg