Rutete lommetørkle
Av .
Hvitt, brodert lommetørkle
Av .

Lommetørkle er et stykke stoff som brukes til å tørke svette eller pusse nesen.

Lommetørkleet, eller svetteduken, er kjent fra det første århundre fvt., og et av de tidligste eksempler er i sagnet om den hellige Veronikas svetteduk. I følge legenden tørket Jesus ansiktet med en klut hun rakte ham mens han bar korset mot Golgata, og etterpå oppstod et avtrykk av ansiktet hans på stoffet. I dag finnes flere stoffstykker som påstås å være den opprinnelige svetteduken, blant annet en som oppbevares i Vatikanet.

Fra omkring år 300 evt. blir lommetørkleet de også omtalt som et redskap til å rense nesen med. Lommetørklærne ble opprinnelig båret i hånden, over armen eller lignende. Først da enkelte draktplagg fikk lommer på slutten av 1600-tallet kunne de plasseres der. Lommetørklær som ble båret synlige, fikk ofte en rent dekorativ funksjon.

Utseendet og bruksmåtene har vekslet frem mot vår egen tid. I dag anbefales engangslommetørklær av papir av hygieniske årsaker og nystrøkne, hvite lommetørklær er en sjeldenhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg