Ligamentum latum er en bred bindevevsfold som på hver side går mellom den indre bekkenveggen og lateralsiden av livmoren, og i noen grad fungerer som «oppheng» og støtte for denne. Båndet kommer dermed til å dele kvinnens bekkenbunn i to: en fremre del som omfatter urinblæren og skjeden, og en bakre del som omfatter endetarmen og Douglas' rom.

Faktaboks

Uttale

liga'mentum l'atum

Etymologi

latin latum/latus, 'bred'

Også kjent som

det brede livmorbåndet

ligamentum latum uteri

Det brede livmorbåndet er på begge sider kledd med bukhinne (peritoneum), og er i prinsippet frontalt stilt, men bøyes fremover ved livmorens normale antefleksjon.

Den øvre delen av båndet med bukhinne omgir egglederne som et slags krøs, og betegnes her som mesosalpinx. På baksiden avgir det her en dobbeltvegget bukhinnefold (mesovarium) som fungerer som krøs for eggstokkene. Det øvre laterale hjørnet har en forlengelse (ligamentum suspensorium) som på hver side fungerer som «oppheng» for egglederen.

Det nedre, basale avsnittet er betydelig tykkere enn det øvre og går over i bekkenbunnens bindevevsformasjon (ligamentum cardinale).

Fremsiden av båndet dekker det runde livmorbåndet (ligamentum teres uteri), mens ligamentum ovarii proprium ligger på baksiden og danner grense mellom båndets øvre og nedre del.

I båndet går dessuten urinlederne (ureter) på hver side frem til urinblæren. Her går det også blodkar til eggstokkene (arteria & vena ovarica) og til livmormuskulaturen (arteria & vena uterina), samt lymfeårer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg