Innrykk er innen typografi at deler av en tekst er rykket inn i forhold til teksten over og under. Innrykket kan gjelde et ord, én eller flere linjer, en tekstgruppe, et avsnitt eller liknende.

Innrykk kan gjøres enten fra venstre eller fra høyre marg, eller fra begge samtidig.

Innrykk kan være:

  • innrykk fra venstre i første linje for å markere begynnelsen på et nytt avsnitt i en løpende tekst,
  • innrykk av et antall tekstlinjer eller ett eller flere avsnitt, enten fra høyre eller venstre marg eller fra begge, for å skille dem ut fra resten av teksten (sitat, forklaringer, utdypinger eller liknende)
  • innrykk fra venstre av omløpende linjer – såkalt hengende innrykk – det vil si at alle linjer i et avsnitt etter den første rykkes inn. Brukes særlig i punktlister (som her) og nummererte eller alfabetiserte lister. Brukes også i leksika og oppslagsbøker.

Det er ingen bastante regler for størrelsen på førstelinjeinnrykk. Det viktigste er at innrykket er tydelig. En gammel regel sier likevel at innrykket skal være like stort som kegelen – en skriftstørrelse på 12 punkter med en ekstra linjeavstand på 2 punkter tilsier da et innrykk på 4 punkter. Dette er en «dynamisk» utformet regel som gjør at innrykket økes når linjeavstanden øker – jo større linjeavstand, desto større innrykk.

Innrykk fra venstre i større tekstavsnitt, samt hengende innrykk, bør fortrinnsvis være like store som førstelinjeinnrykket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg