Innendørsklatring er sportsklatring som foregår på kunstige vegger bygget av mennesker. Klatring på slike vegger utendørs faller også innenfor begrepet innendørsklatring.

Innendørs klatring foregår vanligvis som ledklatring eller buldring, men det finnes også enkelte steder hvor man kan klatre med isklatreutstyr som er tilrettelagt for bruk innendørs.

Historikk

Den første innendørs klatringen i Norge var en travers på treklosser montert på en vegg i en gang i et av byggene til Universitetet i Oslo på Blindern i 1980. Det første kommersielle klatresenteret var eid og drevet som en del av Tyrilistiftelsen og ble bygd på Tøyen i Oslo i 1990. Det startet med en buldrevegg som senere ble utvidet til å bli en vegg som var fra 8 til 10 meter høy.

Tidlige innendørsvegger ble bygget med skarpe vinkler og var stort sett vertikale med horisontale takoverheng på midten. Grepene som ble brukt var med skarpe kanter og skulle i så stor grad som mulig simulere klatring på fjell. moderne klatrevegger har en mer dynamisk overflate og grepene er ergonomisk utformet for å hindre skade.

Innendørs klatring har siden 2000 hatt en eksplosiv vekst i hele verden. Med den store fremveksten av klatresentere har det også kommet en mer dynamisk utforming av klatrevegger og klatregrep som er rundere i kantene og bedre og klatre på. Det er nå kommersielle klatresentere i de fleste store byer i Europa, USA og store deler av Asia og Latin – Amerika.

Innendørs klatring og konkurranseklatring bærer nå mer preg av å være en egen sport enn å være simulering av utendørsklatring. Det er ikke lenger uvanlig å kun klatre innendørs, noe som var utenkelig blant klatrere for bare ti år siden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg