Grå stær, øyesykdom der linsen i øyet er fordunklet og ugjennomsiktig. Tidligere trodde man tilstanden skyldtes at grå væske rant ned som en foss foran øyets linse og stivnet der med blindhet til følge. Oftest utvikles grå stær uten kjent årsak hos eldre mennesker, cataracta senilis. I andre tilfeller er grå stær en følge av andre sykdommer, f.eks. sukkersyke, kronisk betennelse i regnbuehinnen, sviktende skjoldbruskkjertelfunksjon og radioaktiv stråling. Grå stær kan også være medfødt, cataracta congenita, f.eks. der moren har hatt røde hunder i løpet av første 3 måneder av svangerskapet.

Grå stær er og har alltid vært en av våre vanligste og mest utbredte øyesykdommer. Tilstanden sees også hos dyr. Tidligere var grå stær fryktet som en hyppig årsak til blindhet.

Man har så langt ikke funnet noe effektivt forebyggende middel mot grå stær. Operasjon er eneste mulighet for behandling. Det er ikke lenger slik at man må vente til stæren blir helt tett (moden) før man kan operere. Ved operasjon fjerner man den uklare linsen og setter en klar linse av kunststoff inn i øyet i stedet. Den grå stæren kan fjernes på forskjellige måter. Nå brukes vanligvis et instrument som hamrer på linsekjernen med en frekvens i ultralydområdet, slik at denne mer eller mindre pulveriseres og kan suges ut gjennom en liten åpning (fakoemulsifikasjon), mens man med konvensjonell ekstrakapsulær teknikk måtte fjerne linsekjernen i sin helhet gjennom et større snitt. Fordelene med den nye teknikken er først og fremst større sikkerhet og en raskere rehabilitering av synet etter operasjonen. Hvis operasjonen forløper uten større komplikasjoner og det ikke foreligger annen sykdom i øyet, vil pasienten i de aller fleste tilfeller få et helt normalt syn på det opererte øyet. En sjelden gang er det ikke mulig eller ønskelig under operasjonen å legge inn en kunstig linse etter at den grå stæren er fjernet. Pasienten må da bruke kontaktlinse eller en sterk plussbrille (stærbrille) for å se skarpt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.