Gammalogg er måleinstrumenter som senkes ned i brønnen ved oljeboring og senere oljeproduksjon, basert på måling av gammastråler (γ-stråler).

Faktaboks

Også kjent som

gammastrålelogg

Den naturlige gammastrålingen fra bergartene forteller om deres sammensetning og kan gi verdifulle opplysninger om de geologiske forholdene i en brønn. Gammastrålingen varierer med dybden i brønnen, og gammaloggen brukes også som et slags geologisk dybdekart.

En annen type gammalogg bestråler formasjonen med en isotop i loggeverktøyet og måler den reflekterte strålingen. Intensiteten og energifordelingen kan gi informasjon om tetthet, porøsitet og andre egenskaper ved formasjonen.

En tredje hovedtype gammalogg benyttes til å måle brønnvæskenes tetthet eller egenvekt, ved å måle absorpsjonen av gammastråler over en bestemt distanse i væsken. Dette kan brukes til å skille mellom produksjon av olje og vann fra et bestemt område i brønnen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg