Fotosensibilisering, utvikling av overfølsomhet for sollys, vanligvis langbølget ultrafiolett lys (UV-A). Det er to ulike former for fotosensibilisering: fototoksiske reaksjoner og fotoallergiske reaksjoner.

Fototoksiske reaksjoner skyldes at visse stoffer blir skadelige for huden hvis de bestråles med sollys. Eksempler er visse medikamenter, noen plantesafter og enkelte parfymestoffer. Tiggerpalmen er en plante som inneholder slike fotosensibiliserende safter. Hvis denne saften gnis på huden og huden deretter utsettes for sol, vil det oppstå store væskefylte blemmer. Dette ble før brukt av tiggere for å vekke folks medlidenhet.

Fotoallergiske reaksjoner skyldes allergi mot forbindelser som kommer på huden og som endrer seg etter solbestråling. Visse lavarter kan gi slike reaksjoner. Fotoallergiske reaksjoner kan også utløses av noen medisiner og stoffer i kremer og parfymer. Forbindelsene i seg selv gir ingen virkning, det er først etter bestråling med sollys at den allergiske reaksjonen oppstår.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.