Flygende vinge – Northrop XB-35, en av forgjengerne til B-2 Spirit
SDASM Archives.

Flygende vinge er et fly som uten særskilt utformet skrog med haleflater består av en forholdsvis tykk vinge der det er plass til cockpit, motorer, brensel, utstyr og så videre. Vingeforkanten er som regel tilbakestrøket. En flygende vinge vil ofte være ustabil og krever i så fall aktivt virkende, datamaskinstyrte kontrollflater. Det mest kjente eksempel på en flygende vinge fra senere år er det amerikanske flyvåpenets stealth-bombefly Northrop Grumman B-2.

Historie

Konseptet med en flygende vinge var rendyrket av den amerikanske flykonstruktøren Jack Northrop (1895–1981). Han konstuerte den første ekte flygende vinge med eksperimentflyet N-1M, som fløy første gang i 1940. Dette ble i 1942 fulgt av prototyper for et bombefly og i 1946 bombeflyet XB-35, og YB-49 som var den jetdrevne varianten av XB-35. Ingen av disse ble tatt i bruk, men dannet grunnlaget for den moderne flygende vinge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg