Familiebedrift er en bedrift som eies av en enkeltperson, en familie eller noen få beslektede personer. Uttrykket er ikke brukt i selskapslovgivningen. En familiebedrift er derfor underlagt samme selskapslovgivning som andre selskaper, det vil si aksjeloven, selskapsloven med mer.

I familiebedriften vil ofte eieren eller eierne selv ha satset en betydelig del av egenkapitalen, og vil ofte også pløye en stor del av overskuddet tilbake i bedriften slik at egenkapitalen vokser.

Det kan oppstå problemer for familiebedriften ved arvefall og når bedriften har muligheter for å vokse raskere enn eiernes evne til å skaffe ny kapital. Ved arvefall spres eierens formue, herunder også egenkapitalen i bedriften, på alle arvinger.

Egenkapitalen kan derved bli redusert, og eierforholdet spredt på flere. Det kan bli nødvendig å skaffe kapital fra en større eierkrets, og familieinteressene blir derved redusert. For hver ny generasjon som kommer inn som eiere, kan også familiefølelsen og den personlige tilknytningen til bedriften bli redusert.

Dersom familien ønsker å beholde kontrollen over en familiebedrift som er organisert som aksjeselskap, vil de søke å eie over halvparten av aksjekapitalen. Utenforstående eiere kan derfor slippes til etter hvert som familiebedriften trenger mer kapital, men bare til en viss grense. Dersom de nye eierne er få, vil de som regel også kreve en viss innflytelse over selskapet.

I familiebedrifter som er organisert som aksjeselskaper, kan kapitalen deles opp i forskjellige typer, for eksempel A-aksjer og B-aksjer, med større stemmerett for A enn for B. På denne måten kan familien fortsatt lede bedriften selv om de ikke eier over halvparten av kapitalen.

For å unngå at kontrollen over bedriften går ut av familien, kan eieren før sin død overlate sine eierinteresser til en stiftelse. Representanter for familien kan på visse nærmere vilkår gis rett til å utpeke medlemmer av stiftelsens styre. Ved å overføre bedriften til en stiftelse, mister familien eiendomsretten til bedriften. Det er da stiftelsen som er eier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg